Új jelszó kérése
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Partnereink
Tanúsítvány
SSL Certificate
Összehasonlítás

Riasztó tápegység akkumulátor

Fő kategória >Riasztó tápegység akkumulátor

Riasztó tápegység akkumulátor
Riasztó tápegység akkumulátor

Ciklikus zselés akkumulátorok és savas akkumulátorok

Általános felhasználási területe az akkumulátoroknak

Mai felgyorsúlt világunkban az akkumulátor, egyre szélesebb körben került felhasználásra mint alapvető energia tartalék eszköz.Számtalan független energiát igénylő elektromos eszköz pl.: ipari eszközök,játékok,hordozható zenelejátszó készülékek,lámpák,fényképezőgépek alapvető eleme az akkumulátor.

Márkás, kiváló minőségű ár-érték arányában olcsónak számító, zárt ólomsavas és ciklikus zselés akkumulátorok széles választékban weboldalunkon.Akciós akkumlátorok széles választékban a felhasználási területek teljes kiszolgálásához mint pl. UPS szünetmentes tápegységekbe, riasztó rendszerekbe, játékokba, elektromos kerékpárokba illetve vizijárművekbe!

Az akkumulátorok fizikai, formai megkülönböztetése

Felhasználásoknak megfelelően különbséget teszünk - természetesen a készülékek nagyságától és energia igényétől függően - az akkumulátorok között formájuk és méretük alapján:

- ceruza akkumulátor "aa" akkumulátor

- mikro akkumulátor "aaa" akkumulátor

- Baby akkumulátor "C" akkumulátor

- Góliát akkumulátor "D" akkumulátor

- Hasáb akkumulátor "9V" akkumulátor (blokk akkumulátor)

- 4V akkumulátor

- 6V akkumulátor

- 12V akkumulátor

 

Az akkumulátorok megkülönböztetése összetevői alapján

- Ni-Mh akkumulátor

- Ni-Cd akkumulátor

- Zselés akkumulátor

- Zárt ólom savas akkumulátor

- Li-Ion akkumulátor

 

Az akkumulátorok csoportosítása felhasználási szempontok alapján

Az akkumulátorok ismételt töltésre és kisütésre alkalmas áramforrások. Az ismétlődésre alkalmas ciklusok száma azonban nem korlátlan,  tárolóképességük (kapacitásuk) idővel csökken, ezért élettartamuk véges.
A felhasználási szempontok alapján lehetnek:

- indítóakkumulátor:Az indító akkumulátort arra tervezték, hogy rövid idejű, de nagy áram leadására

  legyen képes (pl. önindító). Az ilyen akkumulátorok ólomlemezei vékonyabbak és az anyagi

  összetételük is eltérő a ciklikus akkumulátorokétól.Az indító akkumulátorokat nem lehet ciklikus

  akkumulátoroknak szánt feladatokra alkalmazni.

- ciklikus akkumulátorok:vontatási vagy járműhajtó akkumulátor,helyhez kötött vagy ipari felhasználású

  akkumulátor,vezeték nélküli készülékek akkumulátorai.A ciklikus akkumulátor kevésbé képes rövididejű

  nagy áramok leadására, viszont sokkal jobban bírja a huzamosabb kisütést/feltöltést. A ciklikus

  akkumulátorok lemezei vastagabbak és az akku képes túlélni többszöri akku mélykisütést is.

Az úgynevezett kettős felhasználású akkumulátor (Dual Purpose Battery) csak egy kompromisszum a

fenti két akku típus között.

Az akkumulátorok fejlesztésénél a cél: minél nagyobb kapacitás mellett minél kisebb méret és tömeg - vagy tudományosabban: minél nagyobb energiasűrűség.


Az akkumulátorok felépítés szerint a csoportosítva

- Oxigénrekombinációs, zárt ólomakkumulátorok
- Ólom vagy savas akkumulátor
- Nikkel metál-hidrid (NiMH) akkumulátorok
- Nikkel-kadmium akkumulátor
- Lítium-polimer (Li-polymer) akkumulátor
- Lítium-ion akkumulátor (Li-ion)

Az akkumulátor története
Az akkumulátorok szerkezete jó száz éve változatlan. A kénsav vizes oldatába merülő ólom és ólom-oxid lemezek már az első autókban is helyet kaptak. Az elv ma annyiban változott, hogy a legmodernebb akkumulátorok elektrolitját szövetbe itatva tekerik a lemezekre, így nem folyhat ki a savas anyag, és még a törött akku is indításképes lehet. Ez a köznyelvben „zselésnek” nevezett szerkezet. A zselés akkumulátor belsőleg annyiban hasonlít a lentebb tárgyalt AGM akkumulátorokhoz, hogy az elektrolit mindkettőben meg van kötve. Az AGM akkuban az elektrolit továbbra is folyékony kénsav, csak fel van itatva, míg a zselés akkuban szilika-gél segítségével az elektrolitot elzselésítik.Oxigénrekombinációs, zárt ólomakkumulátorok az 1990-es évek végének legnagyobb konstrukciós változása a savas ólomakkumulátorok területén az üzemelés szempontjából zárt konstrukció megjelenése és tömeges elterjedése. Az oxigén rekombinációs akkumulátorok fordulnak elő Magyarországon is autókban, számítógépek szünetmentes áramforrásaiban, riasztókészülékek áramforrásaiban stb.Nagyon gyakori, hogy sokan a „zselés” kifejezést használják, amikor egy zárt rendszerű, karbantartásmentes akkumulátorról beszélnek. Sokszor hasonló a tapasztalat akkor is, amikor valaki zselés akkumulátorhoz keres akkumulátor töltőt, sok esetben a végén kiderül, hogy az akku egyáltalán nem zselés rendszerű, ugyanis a két kategória külön technológián alapul.Az AGM (Absorbed Glass Matt) akkumulátorok körül ezen kívül is van egy kis fogalomzavar a köztudatban, mivel az akkumulátorgyártók és forgalmazók különböző nevekkel illetik őket; pl. zárt biztonsági szelepes (sealed regulated valve), száraz vagy szárazcellás (dry cell), kiömlésbiztos (non-spillable) és zárt ólom akkumulátorok.AGM (Absorbed Glass Matt) felitatott üvegszálas konstrukció az akkumulátorlemezek között egy bór-szilikát párnát jelent, amely egyéb hasznos tulajdonsága mellett megakadályozza a lemezek közötti vagy alatti cellazárlatot is. Az AGM konstrukciók további előnye, hogy akkor sem szivárog ki belőlük eletrolit, ha az akkumulátor háza megsérül, széttörik. A legtöbb AGM akkumulátor rendelkezik az un. gázrekombinációs képességgel, amely röviden azt jelenti, hogy a töltési/kisütési folyamat alatti elektrolízissel járó folyadékveszteség minimalizálódik. A hagyományos akkukhoz képest ugyancsak növekszik kisütés és az újratöltés hatásfoka, a valóságban az AGM akkumulátor a VRLA akkuk (Valve Regulated Lead Acid - zárt biztonsági szelepes ólomakkumulátor) egyik variánsa. Felhasználása a  nagyteljesítményű indító akkumulátoroknál, ciklikus alkalmazásoknál (szünetmentes tápellátás) és napelemes rendszereknél jelentős.

Webáruház készítés