Új jelszó kérése
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Partnereink
Tanúsítvány
SSL Certificate
Összehasonlítás

Led izzó

Fő kategória >Led izzó

Led izzó
Mit kell tudni a LED-ről

Mi is az a LED és mit kell tudni róla? – a LED, magyarul: fénykibocsátó dióda. A Led izzó(Light Emitting Diode) az átfolyó egyenfeszültség hatására fényt bocsát ki. A LED-et 1955-ben találták fel, ekkor vizsgálták a gallium-arzenid félvezetők által elektromos áram gerjesztés hatására kibocsátott infravörös fényt. 1962-ben fejlesztették ki a gyakorlatban is használható látható fényű diódát.Az előtét áramkört és a Led izzó is a hagyományos izzónak megfelelő házban helyezik el és szabványos foglalatokkal (G4, GU5.3, GU10, E14, E27, G9, GX53 stb.) látják el.

Mi az a Lumen

Sokan még ma sincsenek tisztában a Led izzó lumen értékével, mivel jelenleg még nincs szabvány a Led izzók fénymennyiség (lumen) értékére,de azért a gyártók már feltüntetik a csomagoláson a megfelelő értékenk számító Watt számot. A legjobb, ha megnézzük, hogyan viszonyul a Led izzó lumen értéke a hagyományos izzókéhoz mivel ott is elég széles a spektrum. Szögezzük le még az elején, hogy a Led izzó nem izzik, hanem világít, csak a köznyelvben így terjedt el.

A mindennapi használatban a lumen, a sugárzó fényforrás által kibocsátott látható fény mennyiségének összege. A Led izzóknál megadott fénymennyiség érték ugyanolyan minősítés, mint pl. egy hagyományos 60W-os volfrám szálas izzónál. Csakhogy a Led izzók a fókuszált fény miatt összpontosítják ezt az értéket egy pontra, míg a hagyományos izzók nagyobb területre “szórják” ugyanezt az értéket.

Biztosan hallotta már, hogy a LED fényforrások, LED szalagok a jövő fényforrásai. Ha igen, akkor azt is tudja, hogy a jelenleg létező LED termékekkel teljes egészében lecserélheti otthona világítását energiatakarékos megoldásra, azaz a hagyományos volfrám szálas izzót kompakt fénycsövekre, vagy SMD lap leddel működő fényforrásokra.

 

Hasznos tanácsok LED lámpák vásárlásakor
Az otthoni villanyszámlájának összegét - legalább 20 százalékát - a világítás teszi ki. Azért, hogy ez az arány alacsonyabb legyen, összeírtunk 5 hasznos tanácsot, amely segíteni fogja a vásárlásban.

1. Fókuszált fényt adnak
A LED izzók (azaz LED fényforrások, hiszen az SMD lap ledek nem izzanak) közvetlen fényt bocsátanak ki. A spot fényű ledek nem alkalmasak nagy terület bevilágítására. A spot lámpák fénye leginkább helyi megvilágításra jók, például útvonalak, süllyesztett (doboz) és kültéri biztonsági megvilágításra megfelelőek.

2. Kék színű fénnyel világítanak
A legtöbben úgy gondolják, hogy a LED-es izzók kékes árnyalattal világítanak, akár egy tudományos-fantasztikus filmben. Ez néha tényleg így van, ezért minden esetben ellenőrizze, milyen színhőmérsékletű izzót vásárol. A jelenleg kapható LED fényforrások közül sokféle árnyalatú és fényerejű termék létezik, a hidegtől a meleg hangulatú fényig – csak Önön múlik, hogy ízlésének melyik felel meg leginkább. Az alábbi színskála segíthet abban, hogy milyen színértéknek megfelelő izzót vásárol. Az izzók színhőmérsékletét a Kelvin mértékegységgel jelölik, amit az alábbi ábra jól szemléltet.


3. Nincs hő kibocsátás
A hőtermelés drasztikusan csökkenti a fényforrások élettartamát. A LED fényforrások nem termelnek hőt, emiatt a termékek élettartama sokkal hosszabb. Az M-TECH LED fényforrások 25.000 és 50.000 óra között képesek világítani. További előnye, hogy hozzáérve nem égetjük meg a kezünket, így gyermekek közelében is biztonságosan használhatók. Vállalkozását biztonságban tudhatja, mivel raktára, irodája nem fog kigyulladni, nem kell tartania a tűzkártól.

4. Nem használhatók szabályozós kapcsolókkal
A hagyományos izzókkal használt fényszabályozós kapcsolókkal (dimmer) a LED fényforrások nem kompatibilisek. A LED izzókat csak egyedileg gyártott fényerő szabályozóval tudjuk így módon használni. Ha olyan helyen cserél izzót LED fényforrásra, ahol fényerő-szabályozós kapcsoló van szerelve, azt tanácsoljuk, ne használja a fényerő szabályozást (ettől még a fel/lekapcsolót használhatja!), különben jelentősen lerövidíti az SMD LED izzók élettartamát, vagy akár azonnal tönkremegy.

5. A lumen értékek gyakran félrevezetők

Panasonic fejlesztések a LED világításban

A Panasonic mindig is az élen járt az innovatív fejlesztésekben mely nem kerülte el az energia piacot sem, így alkotta meg a kisebb energiafogyasztást, nagyobb kényelmet az új LED izzóival.A Panasonic új generációs LED fényforrásaival másként látja majd otthonát – és csökkennek kiadásai is.Panasonic – új szabványt teremt a világítástechnikában.A LED lámpák jelentik a világítás jövőjét. Rendkívül alacsony energiafogyasztás, kiemelkedő világítási teljesítmény, hosszú élettartam és meleg tónus – ezek azok a jellemzők, amelyek miatt az első számú választást jelentik bármely lámpa cseréjekor. Az ilyen kimagasló minőségi jellemzőkkel rendelkező LED lámpák előállítása sokévi kutatást, fejlesztést és tapasztalatot igényel. A Panasonic Lighting Company a világ vezető lámpagyártói közé tartozik, és egyike a japán LED lámpa szállítóknak - a tökéletes választás, ha energiahatékony, kellemes otthoni környezetet szeretne kialakítani.Valamennyi Panasonic LED lámpa tervezésekor az Ön jó közérzete volt a fő szempont: 2700 Kelvin fokos színhőmérsékletével a fény kellemesen meleg és jó közérzetet biztosít.Nincs bemelegedési idő, a teljes világítási teljesítmény azonnal rendelkezésre áll, amint a lámpát felkapcsolja.
Ezek után nem is kérdés miért érdemes Panasonic led lámpára váltani:
- A hagyományos izzólámpákhoz hasonló meleg fényt ad
- 2700 Kelvin fokos – valódi meleg fehér
- Nem tartalmaz káros vegyi anyagot, például higanyt
- Azonnali teljes világítási teljesítmény
- Hosszú élettartam, akár 40 év (napi 2,7 óra használat esetén), vagy akár 40.000 óra
- Vonzó klasszikus és kompakt kivitel
- Hosszútávú  költségmegtakarítás
- A osztályú energiahatékonyság
- Kisebb mértékű ultraibolya/infravörös sugárzás – a kelmék kevésbé fakulnak, és kevésbé vonzza a rovarokat.
A Panasonic LED lámpák nem csak az energiaszámlát csökkentik – de már a vásárlásnál is sok pénzt takarítanak meg. Egy Modern Classic lámpa élettartama akár 40 000 óra, ami 40 darab 1 000 óra élettartamú izzólámpa idejének felel meg. Ezen túlmenően, ha Panasonic LED reflektoros lámpát használ, amely akár 25 000 óráig is üzemelhet, akkor nem kell 12 darab, mindössze 2 000 üzemórás halogén lámpát vásárolnia. Ehhez jön még az energia-megtakarítás és a kényelem, hogy nem kell állandóan lámpát cserélnie.

Ma világunkban elsődleges szemponttá vált a fényhasznosítás és az élettartam gazdagossága. A vásárlók a fényforrás kiválasztásánál a csomagoláson feltüntetett technikai paraméterek alapján döntenek, hiszen minél nagyobb hatásfokkal, és minél hosszabb ideig üzemeltethető egy fényforrás, annál gazdaságosabb, vagyis az üzemeltetési költségek ezáltal csökkenthetők.A környezettudatosság a mai világunkban kiemelten fontos!A gazdaságos üzemeltetés a komfortos világítás biztosításához összességében azonban nem biztos, hogy elegendő, ezért vizsgálni kell különböző fényminőségre vonatkozó jellemzőket is. Ilyen a színhőmérséklet, a színvisszaadási index, a színezet és az ezekkel A komfortos megvilágítás feltétele többek között a körülményekhez megfelelő színhőmérséklet és a magas színvisszaadás.A színhőmérséklet bizonyos mértékben képes befolyásolni a színkontrasztot, de akár az emberek hangulatát is. A kiváló színvisszaadás rengeteg munkahely esetén kulcskérdés. Például festékboltokban, nyomdákban, egyéb áruházakban a termékek torzult színe gyakorlatilag ellehetetleníti a működést. Ezért sem szabad csak gazdaságossági jellemzők alapján dönteni. Azonban közvilágításra alkalmazott fényforrások esetében ez a jó színvisszaadás nem kardinális kérdés, ezért terjedhettek el széleskörűen a sárgás fényű úgynevezett meleg fehér (rossz színvisszaadású), ám kiváló energiahatékonyságú nátrium lámpák.Harmadik fő szempontba egyéb technikai jellemzők tartoznak, mint a felfutási idő, az újragyújtási idő és a sugárzási szög. A gyors felfutási idő főleg beltéri és járművilágításnál kritikus szempont. Például autóvezetés közben igen kellemetlen lenne, ha perceket kellene várnunk arra, hogy megfelelően lássuk magunk előtt az útfelületet. Ez főként xenon fényforrások esetén okozott gondot a tervezőknek. A lassú újragyújtási idejű fényforrások nem alkalmazhatók olyan körülmények mellett, ahol gyakran változik az üzemi állapot, illetve ahol egy esetleges 5-10 perces átmeneti sötétség jelentősen csökkentené a biztonságot, vagy pánikot okozhat. Komfort szempontjából fontos továbbá, hogy a fényforrás ne kápráztasson.

Webáruház készítés